Thursday, March 27, 2008

Woonverslag Zürich - Dinsdag 25 t/m zondag 30 maart 2008

Dinsdag hadden we sneeuw en dat was een feest! Meestal sneeuwt het wel buiten de stad, maar bij ons in de stad niet zo erg. In de ochtend haalde ik Vlieg (mijn kat) op uit het katten hotel. 's Middags kwamen Lisa en Ellie (10) langs. Lisa en ik besloten gordijnen voor mij te bestellen. Het was een heel gedoe en uiteindelijk lukte het. Ondertussen hadden Max en Ellie zich prima vermaakt thuis.

De volgende dag kreeg ik een telefoontje dat de stof niet meer gemaakt werd! Was ik eindelijk zo ver (na 20 maanden!) dat ik een stof had uitgekozen, is hij er niet meer! Zucht.

Woensdag hadden Max en ik na ons werk/school met Marie, Pierce en Erin afgesproken. We gingen naar het Zwitsers Landen Museum. Dat was erg leuk. We kregen een boek met beschrijvingen bij de voorwerpen. Marie heeft ons van alles verteld over de voorwerpen. Daarna hebben de kinderen nog gespeeld in het park achter het museum.


Woensdag avond had ik een vergadering bij mij thuis over de nieuwe website (en forum) van de Spooglers gemeenschap (140 vrouwen van Googlers). We proberen met een werkgroepje wat orde en structuur aan te brengen. Na de vergadering kwam Jos thuis met Pjotr en Eva. Zij waren op doorreis in Zwitserland en logeerden een nacht bij ons, dat was erg gezellig.

Donderdag middag kwamen Luca en Franco weer spelen. De jongens hebben zich prima vermaakt. Aan het eind van de middag mocht Max met Franco mee naar de brandweer kazerne. Franco zijn vader werkt daar. Max heeft leuke foto's gemaakt!

Zaterdag kwam Desmond bij ons spelen. Desmond zit in mijn toneelklas op vrijdag middag. De jongens hebben lief binnen gespeeld en daarna hebben we nog even buiten gespeeld. Zaterdag middag had ik afgesproken mer Erika (een Spoogler) en hebben we met haar oudste dochter een Mövenpick ijsje gegeten en langs het meer gewandeld.


Zaterdag avond had ik een afspraak met Monica (de baas van de preschool). Ik weet niet precies wat er gebeurde, maar we hadden om 20:30 afgesproken en om 00:40 keken we weer op de klok. Monica's eerste reactie was; 'oh no, we didn't even get drunk or dance!'. Ik moest zo lachen! Ik heb lekker een taxi naar huis genomen.

Zondag morgen reden we naar het ski-gebied Flumserberg. Daar kreeg Max weer een les en hebben we alle drie geskied. Max durfde na de les met ons mee en heeft na wat skiën op de blauwe pistes alle anders pistes ook geskied met ons. Ik was erg trots op hem! Volgende week is het alweer april, wat gaat de tijd toch snel! Fijne week allemaal.
Liefs, Joëlle

Tuesday, March 25, 2008

Woonverslag Zürich - Maandag 17 t/m maandag 24 maart 2008

Als eerste wil ik hier nog wat foto's plaatsen die Andrea en Vincent hebben gemaakt van Max zijn klas. Zij pasten op Max toen Merel, Jos en ik een week gingen skiën. Max moest toen naar school. Opa ging elke dag mee naar school!












Maandag was een gewone dag; ik werken, Max naar school en 's middags naar musical les. Lisa en ik samen geborreld. Dinsdag ochtend gingen Jos en ik naar het Strassenverkehrsambt om een Zwitsers nummerbord voor mijn auto aan te vragen. Maar ik had een bepaald formulier niet (en Zwitsers willen alles perfect georganiseerd hebben) dus gingen we ontbijten bij Google. 's Middags hebben Ellie (10), Lisa en ik geluncht in Hiltl. 's Avonds heb ik heerlijk gekletst met Laura in Pur Pur. Het was enorm gezellig en fijn om haar weer gezien te hebben!

Woensdag moesten we gewoon werken (ik) en naar school (Max). Daarna hebben we Vlieg weggebracht naar ons katten-hotel. Vervolgens hebben we Jos opgehaald en zijn we naar Nederland gereden. We reden om 16:00 Zürich uit en kwamen om 23:30 bij Jan (Max zijn vader) aan in Nederland. Max was natuurlijk super blij om zijn vader weer te zien. De volgende dagen gingen Jos en ik voornamelijk onze eigen gang.

Jos ging donderdag naar OSP en had 's middags een tentamen recht. Doordat hij veel moest werken, heeft hij niet genoeg kunnen leren en is dus gezakt. Ik ging 's ochtends winkelen in Hilversum met mijn moeder. Heerlijk om lekker uitgebreid bij te kletsen en je te verbazen over de lage prijzen in Nederland!

's Middags ging ik borrelen met Tineke (een oud-collegaatje en vriendin van me). Dat was heel gezellig en ik was blij dat ik haar weer een keer sprak. Na het eten ging ik op bezoek bij Huub en Agnes (die ik al heel lang ken en heel veel voor Max en mij betekenen!). Het was heel gezellig!

Vrijdag ochtend heb ik heerlijk geluierd. Om 12:00 gingen Kristine en ik samen lunchen en bijkletsen. Heerlijk om met iemand, die er verstand van heeft, over onderwijs en dergelijken te praten. Kristine en ik hebben samen een klas gedraaid en ik vind haar een lieve vriendin!

's Middags zag ik Inge weer en dat voelt dan meteen weer goed (alsof we elkaar gisteren nog gezien hebben). Na dat ene kopje thee toch maar aan de wijn, waarna ik naar mijn omaatje ging. Vincent was ook bij mijn oma en dat was gezellig. Hier is een foto van oma en Max van vorig jaar.

's Avonds ging het feest trio Maritza, Rosanne en ik op stap. Wat hebben we heerlijk gelachen en gelachen en gelachen. Hier zijn wat foto's... Het was een heerlijke avond!



















Zaterdag ochtend hadden Jos en ik in La Place afgesproken met Willemien, Evelien en Andrea (vergeten een foto te maken!). We hebben lekker ontbeten en gekletst (toch wel heel veel over het onderwijs, maar wat wil je met drie juffen).

Zaterdag middag deed ik de gebruikelijke boodschappen voor in Zwitserland (pindakaas, hagelslag, ontbijtkoek, kaas, knakworstjes, erwtensoep, stroopwafels, drop, etc.). 's Middags ging ik bij Fabiola op bezoek. Zij ligt thuis met een hernia en het was leuk bijkletsen, omdat ik Fab niet zo vaak spreek.

Zondag ochtend werden Jos en ik verwend met een paasontbijtje verzorgd door Andrea en Vincent. Daarna reden Jos en ik naar Amsterdam. We waren nog geen eens de straat uit en zagen dit vernielde bushokje. Dat zie je dus in Zürich echt niet!

Bij iedere tram- of bushalte in Zürich heb je trouwens kaartjes automaten (die worden niet gesloopt voor het kleingeld!). In Amsterdam bezochten we mijn andere oma. Mijn oma is 86 maar nog erg bij! Ze is bovendien gek op Jos, die dat natuurlijk heerlijk uitbuit.

Daarna ging Jos naar zijn afspraak met Monique en zou ik een afspraak met Martijn hebben, die helaas niet door kon gaan. Toen mijn favoriete boekhandel ook nog dicht was (I know, Pasen), heb ik mijzelf verwend met een kopje thee in een cafe.

Daarna ben ik naar de film ''Earth'' gegaan in de bios; De Uitkijk. 's Avonds zijn Jos en ik samen uit eten geweest bij de Griek in de buurt van het Leidse Plein.

Maandag ochtend reden we naar Lieshout. Daar kregen we een heerlijk paasontbijtje voorgeschoteld van Astrid! Daarna zijn we terug naar Zürich gereden. We hebben een geweldig leuk weekend gehad (Max ook bij zijn vader!).

Saturday, March 15, 2008

Woonverslag Zürich - Maandag 10 t/m zondag 16 maart 2008

Maandag zijn we bij de preschool met het thema 'space' gestart. Een heel leuk thema! 's Middags ging Max naar musical les en hebben Lisa en ik ons 'moan' -uurtje gevuld met appel-room taart en wijn :-). We gaan iedere keer naar ons favoriete tentje Solazzo.

Dinsdag bezocht ik 's ochtends de internationale school ICS. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding van de adjunct-directrice. Wat mijn eerste indruk was? Ik vond de lessen die er gegeven werden, erg leuk. Er hing ook veel leuks aan de muur.

Maar de klassen waren over het algemeen erg vol en rommelig ingericht. De adjunct was vergeten dat ik op bezoek kwam, dus heb ik met de directeur afgesproken dat ik nog een keer terugkom en in een groep blijf voor een ochtend.

's Middags gaf ik toneelles op Tandem school Zollikon. Ik blijf dit tot de zomervakantie doen. De kinderen spreken niet goed Engels en daardoor is het moeilijk les geven. Het is voor een tweetalige school lastig om beide talen goed aan te leren.

's Avonds hebben Max en ik sushi gegeten met Annika bij restaurant KAI. Max vindt sushi ook lekker en Annika en ik konden even bijkletsen. Bij KAI wordt de sushi versgemaakt, je pakt schaaltjes van de band.

Bij de preschool was Gea deze week jarig. Ik ben dan altijd degene die foto's maakt, maar deze keer heb ik Monica gevraagd een foto te maken (sta ik er ook eens op).


Ik ben nu heel druk bezig zo veel mogelijke Montessori lesjes te geven aan de kinderen die 3,5 - 5 jaar zijn. Dat zijn de lesjes die je normaal gesproken ook in de kleuterklas zou geven. Het is voor mij een goede oefening, omdat ik nog niet zo veel ervaring heb in de kleuterklas. Maar ik ben ook wel heel blij dat ik hier deze zomer mee ga stoppen. De jongere kinderen (1,5 - 3,5) is echt niks voor mij!

Woensdag gingen Max en ik naar Horgen. Daar pikte Libby ons op van het treinstation. Na een warme chocolade melk (en voor onze kinderen een water ijsje) ging ik naar Waedenswil, naar een andere (!) internationale school, de ZIS.

Daar had ik een gesprek met de coördinatrice van het NTC. Het NTC is onderdeel van de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland - NOB. Er wordt iedere week op maandagochtend (groep 8 PO en VO) en op woensdagmiddag (groepen 1 t/m 7 PO) les gegeven. Daarnaast vinden er gezamenlijke festiviteiten plaats zoals bijvoorbeeld Sinterklaasfeest, kerstfeest en Koninginnedag. We houden contact en kijken rond de zomervakantie of ik wat uren les zou kunnen geven.

Woensdag avond had ik een date met Markus. We hebben enorm veel plezier gehad en heerlijk gegeten. We hebben oesters gegeten als voorgerecht en als nagerecht kreeg ik champagne met sorbet ijs! Het was zo gezellig!

Donderdag middag kwamen Luca en Franco, twee klasgenootjes van Max, bij ons spelen. Ze hebben binnen en buiten gespeeld en we hebben samen gevoetbald! Donderdag avond gingen we weer naar de Internationale school ICS, dit keer niet voor een sollicitatie, maar voor het zien van een prachtige musical! Laura haar dochter Maxime speelde mee. Max en ik vonden het (haar) geweldig!

Vrijdag avond heb ik met Annika en Katrin een hapje gegeten in pur Pur. Daarna een ijsje bij ons favoriete ijstent in de stad (Mövenpick). Zaterdag is Max naar de kapper geweest. Je herkent hem haast niet meer terug, het was zo lang geworden! 's Middags werd hij opgehaald door de moeder van Luca om bij hen thuis te spelen. Ze hebben het erg naar hun zin gehad!

Zaterdag avond gingen Jos en ik uit eten in de stad. Dat was erg gezellig. Het restaurant dat we dit keer uitgekozen hadden, had nog net een tafel vrij. Het eten was heerlijk.

Zondag zijn we naar de Tutanchamun tentoonstelling in Zürich geweest. We zijn er helemaal naartoe gelopen (en terug, 8km). Hier zijn wat foto's daarvan:












Op de terugweg heb ik deze foto's gemaakt (zie hier onder). Iedereen een fijne week en alvast fijne paasdagen! Wij komen woensdag naar Nederland voor 4 dagen. Geweldig om iedereen weer te zien! Liefs, Joëlle

Sunday, March 09, 2008

Woonverslag Zürich - Zaterdag 1 t/m zondag 9 maart 2008

Zaterdag ochtend vlogen Andrea, Vincent en Merel terug naar Nederland. Omdat wij al om 3 uur 's nachts opgestaan waren, hebben we de rest van de dag niet veel uitgespookt. Zondag reden we naar Wald, alwaar we een fantastische wandeling (klim) hebben gemaakt om bij een restaurantje op de top van de berg te komen. Max zei; 'dit is de spannendste wandeling die ik ooit gemaakt heb!'.

Maandag middag hebben Max en ik het rustig aan gedaan (na school/werk) en samen pannenkoeken gebakken. Dinsdag morgen hadden we met een paar vrouwen afgesproken in Starbucks.


Dinsdag middag gaf ik mijn toneelles in Zollikon en heb ik doorgegeven dat ik daar deze zomer mee stop. De school verwacht van mij dat ik in het Engels les geef, maar de kinderen in mijn groepje spreken amper Engels. Het is erg lastig toneelspelen als je geen Engels spreekt, en altijd mime is ook maar saai :-). Op vrijdag heb ik een groep in Uster en dat gaat wel heel erg goed.

Woensdag zijn we naar de dierentuin geweest. Het was ijzig koud, maar de kinderen (we waren met verschillende moeders en hun kinderen) hebben zich prima vermaakt. Op de terugweg konden we een lift krijgen van Marleen, hartstikke fijn! Max heeft ook nog een slang aangeraakt, zie foto!

Donderdag moest Max naar de tandarts. Wat een moderne (school) tandartsen praktijk! In iedere kamer is er een computer met een beeldscherm verbonden, waar de assistente aantekeningen maakt voor de tandarts.

Boven de stoel hangt een scherm waar een kinderfilm wordt vertoond en ze gebruiken lach-gas bij het vullen van gaatjes. Na deze controle krijgen we een kostenplaatje thuis gestuurd. Max was heel flink!











Donderdag middag heeft Max geskeelerd! Max heeft niet zo'n goede motoriek, maar hij deed het hartstikke goed!

Vrijdag heb ik na mijn werk geluncht met de bazin van de preschool en heb ik haar verteld dat ik na de zomer stop bij haar. Ze had het wel verwacht, maar vond het heel erg jammer. Ze was wel blij dat ik het nu al vertelde. Hier zijn wat foto's van kinderen en hun robots die we gemaakt hebben.












Deze week heb ik de tweetalige Montessorischool laten weten dat ik de baan niet aanneem. Diezelfde avond belden ze me om te zeggen dat er nu ook in de middenbouw een opening was. Maar toch heb ik dat afgeslagen. Tegelijkertijd kreeg ik een email van de internationale school dat ik aankomende dinsdag een dag kan meedraaien in een first grade (groep 3).

Verder heb ik aankomende woensdag nog een afspraak bij de NTC. Die hebben me ook gevraagd of ik eventueel een paar uur per week (Nederlandse) les kan komen geven. En zo heb ik nog wat dingen lopen. Ik vind het erg spannend allemaal!












Vrijdag avond hadden we met mijn book-club afgesproken. We hadden dit keer het boek ''Small Island'' gelezen. Het was erg gezellig en we hebben veel gelachen. Natuurlijk hebben we ook nog even over het boek gesproken ;-).

Zaterdag middag hadden we een verjaardag. Zondag zijn Lisa, Ellie (10), Max en ik naar Flumserberg gereden en hebben Ellie en Max een skiles gehad. Daarna hebben de kinderen nog zelf geskied en gesleed. Het was stralend weer en echt genieten!

Het wordt een drukke week met veel afspraken en spannende gebeurtenissen! Ik wens iedereen een fijne week en tot ziens in Nederland?

Liefs, Joëlle

Saturday, March 01, 2008

Reisverslag Zwitserland - Zaterdag 23 t/m vrijdag 29 februari 2008

Zaterdag ochtend liet Jos het nieuwe Google gebouw aan Merel, Vincent en Max zien. Andrea en ik hebben lekker in de zon gezeten en koffie gedronken. Na de lunch vertrokken Jos, Merel en ik naar Saas Fee. Oja, en Vlieg (onze kat) ging ook mee!

's Avonds gingen we uit eten (het biertje is van Jos, dat begrijp je wel - ze is 13!). De volgende dag huurden we ski's en doken we meteen de piste op!












Het ging hartstikke lekker en het weer was geweldig. Hier zijn nog wat foto's van de omgeving. De eerste dagen was het heel zonnig weer, de laatste dagen viel er verse sneeuw.












Woensdag avond zijn we naar Visp gereden. Daar hebben we heerlijk kaasfondue gegeten.
De laatste dagen viel er verse sneeuw (net op tijd, want het was zo warm dat het begon te dooien).

Merel kwam dit jaar niet met het banaantje naar beneden, maar ze viel wel een keer hard op haar neus (!).

Vrijdag nacht reden we (vlak voordat de snelwegen 1 & 3 werden afgezet in verband met de wind) terug naar huis.
's Ochtends brachten we Merel, Andrea en Vincent naar het vliegveld. We hebben een heerlijke week gehad.

Max heeft het ook geweldig gehad met oma en opa. Ze hebben allemaal leuke dingen gedaan en ze hebben hem heerlijk verwend. Volgende week hebben we weer een drukke week... school, werk en sociaal. Half maart komen we naar Nederland!

Liefs, Joëlle